2 juni 2013

Kladdkaka med kola-aktigt täcke

Förra veckan hittade vi ett recept på en kladdkaka med chokladkolakräm. Det tyckte vi lät gott så vi bestämde oss för att provbaka. Men receptet innehöll väldigt mycket av allt så  vi gjorde vår egen version. Här är den.


En rund kaka, ca 23cm i diameter
2 ägg
3 dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
1 msk vaniljsocker
100g smör
2 dl vetemjöl

Kola-aktigt täcke
40g smör
0,25dl socker
0,25-0,5dl sirap (varför mäta när man kan chansa?)
1 msk kakao
0,5 tsk vaniljsocker
0,75dl vispgrädde
100g mjölkchoklad

1. Sätt ugnen på 175grader. Klä formen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret till kakan.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Tillsätt kakao, salt, vaniljsocker, smör och mjöl. Rör till en smet.
5. Häll smeten i en form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15min. Låt kakan svalna.
6. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, kakao, vaniljsocker och grädde. Låt puttra på svag värme i ca 1 min.
7. Bryt chokladen i bitar och rör ner i smeten.
8. Häll smeten på kakan och ställ svalt (gärna några timmar) innan servering.

Resultat
Kakan var väldigt god, men lite för söt. Vi funderar på att testa krämen på en vanlig kladdkaka nästa gång. Det här är en kaka som nästan är ännu bättre dagen efter bakning, när den är riktigt kall, med en klick grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar