6 juni 2013

Nationaldagspavlova

Idag kände vi ett behov av att baka något gott, det är ju trots allt Sveriges nationaldag (någon nytta ska vi väl ha av den)! Den här kakan har egentligen inget gemensamt med nationaldagen mer än att den kändes lite extra festlig.


En tårta, 10-12 bitar
4 äggvitor
3 dl socker
2 tsk citronsaft
2 msk maizena majsstärkelse

3 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt
2,5 msk florsocker
frukter och/eller bär (vi tog kiwi, inlagd persika och passionsfrukt)

1. Sätt ugnen på 150grader.
2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd bunken (helst över huvudet) för att se om det är tillräckligt hårt vispat (den ska vara fast).
3. Fortsätt vispa och tillsätt under tiden socker och citronsaft. Vispa tills den blir glansig och bildar mjuka toppar.
4. Sikta ner maizena (vi använde tesilen) och vänd försiktigt ner i smeten.
5. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper, den ska bli rund och ca 20cm i diameter.
6. Sänk ugnens värme till 120grader och grädda marängen långt ner i ugnen. Den ska gräddas i 1h och 15min innan ugnen stängs av. Låt den svalna i ugnen (luckan ska vara stängd).
7. Flytta över marängen till ett tårtfat och låt stå till precis innan servering.
8. Vispa grädden, ganska hårt men inte till smör. Blanda sedan i yoghurten och florsockret.
9. Bred på marängbottnen och dekorera med frukt. Servera.

Resultat
Söt och god. Marängens sötma balanseras upp av den lite syrligare toppingen.Går bra att variera med olika sorters frukter och bär beroende på säsong.

1 kommentar: