16 mars 2014

Helstekt kyckling med grönsaker och citron

Ganska ofta finns det hela kycklingar till extrapris i affären. Det smidigaste tycker jag är att tillaga den hel i ugnen, det är nästan bara till att slänga in den i ugnen. Men om man vill anstränga sig lite mer så brukar detta bli gott.

1 hel kyckling (ca 1,5kg)
2 gula lökar
2 morötter
(andra rotfrukter som palsternacka)
2 selleristjälkar
många vitlöksklyftor, kanske 8-10st
rapsolja eller olivolja
flingsalt och svartpeppar
1 ekologisk citron
några matskedar örtkrydda (jag använder Findus frysta örtkryddor Provencale)

1. Ta ut kycklingen från kylskåpet och sätt ugnen på 250grader.
2. Skala och klyfta löken. Skär morötterna och sellerin i bitar. Vitlöksklyftorna behöver inte skalas, bara lägg i dem. Häll lite olja i en ugnsform och släng i grönsakerna i formen. Strö över lite örter och ringla lite olja över grönsakerna.
3. Gnid in kycklingen med salt och peppar och lägg kycklingen på grönsakerna.
4. Tvätta citronen och skär några hål i skalet. Jamie Oliver säger att smaken från citronen blir bättre om man kör den ca 30s i mikron först. Stoppa in citronen i kycklingen tillsammans med mer örtkryddor.
5. Sätt in kycklingen i ugnen och sänk temperaturen till 200grader. Låt den stå i ugnen tills den är klar, det brukar ta 1,5-2h. Det lättaste sättet att ta reda på om den är klar är med en stektermometer, den ska vara 82 grader intill benen. Får grönsakerna för mycket färg och börjar se torra ut, häll på lite vatten. Ös upp lite spad på kycklingen om den börjar se torr ut.
6. När kycklingen är klar, vänta en stund så den hinner svalna lite innan du skär upp den i bitar annars går den bara sönder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar